Szájvíz

Szájvíz használatának előnyei

Természetesen nem helyettesítheti a szájvíz a fogkefe használatát, hiszen minden fogorvos egyetért abban, hogy a szájhigiénia szempontjából a fogkefe és a fogak tisztításának megfelelő technikája a legfontosabb.

Gondot okoz letagadhatatlanul azonban az a tény, miszerint még a legjobb fogkefe és a legalaposabb tisztítás is csak a lepedék mintegy felét távolítja el. Mint tudjuk, a foglepedék a legveszélyesebb tényező a fogszuvasodás és a paradontózis kialakulásában
A szájvizek a mindennapos szájápolás hasznos kiegészítői. Alapos szájöblítéssel megakadályozhatjuk a fogínybetegségeket és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodását, mivel hatékonyan csökkentik a foglepedék képződés mértékét. Főképp erős dohányosok esetében ajánlott rendszeres, folyamatos használatuk.

Az antibakteriális szájvizek előnye az, hogy olyan helyekre is eljutnak, ahová a fogkefe és a fogselyem sem ér el. Továbbá egyes készítmények még az enyhe torokgyulladás tüneteit is csökkentik. A szájvizek enyhe fertőtlenítő hatást fejtenek ki – főként alkohol tartalmuk miatt -, frissebbé teszik a leheletet és kellemesebbé a szájat. Elnyomják a nem megfelelő fogmosás mellékhatásait.

A szájvizek használhatóak naponta többször, fogmosás után és napközben fogmosás helyett is. Munkahelyen, ahol kevés az időnk fogmosásra, és nem tudnánk megfelelően tárolni a fogkefét, egy gyors szájöblítés a megfelelő szájvízzel azonnal friss leheletet biztosít és tisztít is. A szájvizet zárt fogsor mellett meg kell zubogtatni, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk, majd célszerű a hátsó szájüreget is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk.

Előnyük:
1. frissítő leheletet biztosítanak,
2. gyulladást gátló hatásúak,
3. csökkentik az íny vérzékenységét és,
4. a fogra rárakódott lepedék mennyiségét.