Gyökérkezelés

Fogröntgen
A fog kemény szövetei (zománc és dentin) alatt a fogbél üreg található. Ennek tartalma: érképletek, idegek, kötőszövet A gyökérkezelés lényege, hogy a fogbél üreg (pulpa) tartalmát eltávolítják, ezt követően a teret lehetőség szerint csíramentessé teszik, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít. Számos probléma teheti szükségessé a gyökérkezelés elvégzését, azonban a leggyakrabban előforduló ok a fogbél gyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. Ekkor a gyökércsatornába és annak falába baktériumok kerülnek. A gyökérkezelés során ezt a fertőzött csatornát és csatornafalat kell lehetőség szerint maximálisan eltávolítani.
Amennyiben a tisztítás nem volt megfelelő, vagy a gyökértömés túl rövidre, netán túl hosszúra sikerült, elváltozás alakulhat ki a gyökércsúcs végén. Ez gócként működik, amikoris a gyökérben a baktériumok elszaporodnak, anyagcseretermékeik és maguk a mikrobák is bejutnak a véráramba. Az immunrendszert leterhelik, foltos hajhullást, bőrbetegséget, szív és érrendszeri problémákat, vesebetegséget okozhatnak. Ezért nagyon fontos az alaposan kivitelezett gyökértömés.
Ezt gyökérkezelő tűk segítségével végzik és a mechanikai tisztítást kémiai szerekkel is kiegészítik. Ahhoz, hogy sikeres legyen a gyökérkezelés, alapvető fontosságú a gyökérhossz pontos ismerete. Ebben nyújt nagy segítséget az apexlocator Ez a készülék pontosan meghatározza a kezelendő gyökércsatorna hosszát. A működési elv lényege, hogy a gyökérkezelő tű és egy a pácienshez érő elektróda között méri a környező szövetek ellenállását, így mutatva a csatorna pontos hosszát. A kellően kitisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítják és egy ún. guttapercha nevű anyaggal töltik meg. A kezelés végén röntgenfelvétel segítségével ellenőrzik, hogy a gyökértömés valóban leér-e a csatorna végéig.
Amennyiben a tisztítás nem volt megfelelő, vagy a gyökértömés túl rövidre, netán túl hosszúra sikerült, elváltozás alakulhat ki a gyökércsúcs végén. Ez gócként működik, amikor is a gyökérben a baktériumok elszaporodnak, anyagcseretermékeik és maguk a mikrobák is bejutnak a véráramba. Az immunrendszert leterhelik, foltos hajhullást, bőrbetegséget, szív és érrendszeri problémákat, vesebetegséget okozhatnak. Ezért nagyon fontos az alaposan kivitelezett gyökértömés.