Rossz lehelet - szájszag, Halitosis

Rossz lehelet
Sajnos nagyon sokan nem is tudják, hogy szájszaguk van. A környezetet ugyan bosszantja a kellemetlen szag, de az arra való utalás tabunak számít. A friss lehelet nemcsak a jó közérzet szempontjából, hanem a szociális kontaktusok során is lényeges szereppel bír. Elkerülhetünk rosszindulatú intrikákat és kellemetlenségeket, ha odafigyelnünk friss leheletünk fenntartására.

Az orvosi gyakorlatban megkülönböztetünk képzelt (pseudohalitosis) és valódi szájszagot (halitosis). Amennyiben kiderül, hogy a rossz szájszagot csak beképzelte valaki, de ő ennek ellenére továbbra is meg van győződve arról, hogy rossz a lehelete, halitofóbiát fog diagnosztizálni az orvos.
A valódi szájszag kéttípusú lehet. Az egyik oka a szájüregben keresendő, hátterében legtöbbször a nyelvháton felszaporodott baktériumokkal teli lepedék áll. Szájápolás után a probléma megszűnik (fiziológiai/átmeneti halitosis).

 A másik típus sajnos nem múlik el szájápolás hatására (patológiás halitosis). Oka kereshető a szájban (orális patológiás halitosis), vagy azon kívül (extraorális patológiás halitosis).
A tartósan rossz leheletet leküzdeni csak úgy lehet, ha feltárjuk az okot.
Szájüregben jelenlévő okok:

1. rosszul elkészített fogpótlások,
2. a felső vagy alsó légutak megbetegedései,
3. szuvas fogak,
4. tályogok,
5. fogágybetegségek ,
6. nyelvlepedék,
7. fogínygyulladás,
8. szájüregi daganatok,
9. rossz szájhigiéné,
 
Szájüregen kívül eső okok:

1. hagymás, foghagymás ételek,
2. gyomor, nyelőcső megbetegedése,
3. gyógyszerek hatása,
4. cukorbetegség (acetonos lehelet) következménye,
5. a vékonybélben kialakult bakteriális állapot,
6. vesebetegség következménye,
7. nyálképződés lelassulása (ebből adódhat a reggeli rossz lehelet is), erős dohányzás következtében,
8. májbetegség.

Mivel tíz esetből nyolcszor a rossz lehelet oka a szájban keresendő, különös jelentőséggel bír a szájápolás a friss lehelet fenntartásában.
Elsődlegesen természetesen a fogmosás fontosságát kell kiemelnünk. Amennyiben ez napközben nem megoldható, gyors és hatékony megoldást jelenthet a szájvíz használata. A szájvíz tartalmaz alkoholt, valamint hatékony gyógynövény kivonatokat, melyek lefertőtlenítik a száj belsejét, a baktériumok elszaporodását megakadályozzák a szájban, friss leheletet biztosítanak! A szájvíz alkalmazásának nagy előnye, hogy olyan helyre is elér, ahova a fogkefe nem. Továbbá gargarizálással a torok és a nyelv hátsó részének a hatékony fertőtlenítésére is alkalmas.
Esti fogmosáskor ne felejtsük el a nyelven lévő lepedék eltávolítását, hiszen a rossz lehelet hátterében a legtöbb esetben ez áll.

Partnerek: autóalkatrész, kozmetika 3. kerület óbuda, autófólia, számítógép

kozmetika 3. kerület óbuda autóalkatrész autófólia

digitális marketing tanácsadás GOOGLE számítógép webshop akció