Herpesz

A herpeszt vírus okozza, melynek két típusa van, a HVS-1 és a HVS-2. A herpesz vírus (herpes simplex) első típusa a szájon, az arcon és a szemen fertőz. A szemen szaruhártya és kötőhártya gyulladást okozhat. A másik típus a nemi szerveket támadja meg.

A legtöbb esetben gyerekkorban fertőződnek meg ezzel a vírussal, azonban keveseknél jelentkeznek a tünetek. Azonban azt már tudjuk, hogy ha valaki megfertőződik a vírussal, egész életében hordozóvá vélik és bármikor kitörhetnek rajta a kellemetlen tünetek. Terjedése emberről emberre történik. Természetesen az is előfordulhat, hogy évekig nem jelentkeznek a tünetek, de váratlan pillanatban, különféle hatások által gerjesztve megjelennek és elhatalmasodhatnak a betegen.

A száj körüli herpesz gyulladásos alapon kialakuló, viszkető hólyagcsoport formájában jelenik meg az ajak szélén vagy az orr körül. Ezek a hólyagocskák egy-két napon belül felszakadnak, majd pörkösödve gyógyulnak. A betegség legrosszabb esetben 7-10 nap alatt önmagától is gyógyul, azonban súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség.