Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat
Esztétikus tömések:

Közel 20 éve léteznek már a fogászatban az úgynevezett esztétikus (fehér) fogtömések. Napjainkra a gyártók már tökéletesítették az anyagok tulajdonságait, így tökéletes esztétikájú és funkciójú fogtöméseket készíthetünk. Ezen anyagok használata lehetővé teszi számunkra az eredeti fogszínnel megegyező fogtömések kialakítását, így mosolya újra tökéletes lehet. Gyermekek részére igény szerint színes - például: piros, kék- tömések is készíthetőek.
Inlayek, onlayek:
 
Ezek az eljárások akkor kerülnek alkalmazásra amikor a fog anyagából már olyan nagy mennyiség hiányzik, hogy azt esztétikus fogtöméssel korrekt módon helyreállítani nem lehet. Ebben az esetben a fogról vett lenyomat alapján a technikus készíti el a fogtömést amelyet "inlaynek vagy onlaynek" hívunk. Az elkészült munkát ragasztással illesztjük a helyére.

Direkt és indirekt héjak:

Az elülső fogak esztétikai problémája (elszíneződés, kopás, balesetből adódó sérülés) esetén, lehetőség van az esztétika tökéletes helyreállítására. A helyreállítás vagy esztétikus tömőanyagaink felhasználásával történik ( direkt héj ), vagy a mintavételt követően a fogtechnikai laborban készül el a fogpótlás, amely következő alkalommal kerül beragasztásra ( indirekt héj ). Itt említeném meg a kerámiahéj alkalmazásának lehetősőgét.

Fémkerámia pótlások: koronák és hidak

A korona erősen destruálódott vagy gyökérkezelt fogak helyreállítására alkalmas . A rendelőben lecsiszolt fogcsonkra a laborban készítenek fémvázat amit aztán kerámiával fednek be (leplezik). Az eredeti fog színéhez, formájához tökéletesen hasonlító korona beragasztással kerül a helyére. A híd egy vagy több hiányzó fog pótlására nyújt lehetőséget. A hiányt határoló lecsiszolt fogakra a technikus készíti el a fémvázat, melyet aztán kerámiával lepleznek. A híd a fogorvos által kerül beragasztásra.

Fémmentes pótlások (cirkon)

A fogászatban az elmúlt évtizedben egy -a fémvázat mechanikai tulajdonságaiban megközelítő anyag- a cirkon került bevezetésre. Esztétikai tulajdonságai (fehér szín) kiválóan alkalmassá teszik a front régióban a tökéletes és tartós esztétika helyreállítására. Elkészítése és beragasztása hasonlóan történik mint a koronák és a hidak esetében.

Smile design: mosolytervezés

A harmonikus mosoly nem csak a fogak esztétikájától függ. Számtalan tényező (pl.: fejforma, arcszimmetria, ajkak formája stb.) hatással van az igazán esztétikus mosolyra. Fogászati rendelőnkben a Smylist számítógépes szoftver segít egyénileg kialakítani a tökéletes mosoly harmóniáját. A páciens arcáról, fogairól fotókat készítünk. Ezek felhasználásával a program segít megtervezni a páciens arckarakteréhez legtökéletesebben illeszkedő mosolyt. A páciens választhat több különböző fog- és mosoly típusból, így már előre megalapozottan dönthet az elkészítésre kerülő munkáról.