Foglepedék

Foglepedék ellenőrzés

Foglepedék
a fogak és a szilárd szájképletek (tömések, koronák, hidak, kivehető pótlások) felszínén szervesen tapadó baktérium-agglomerátum, amely csak erős mechanikai dörzsöléssel távolítható el.
Könnyen felismerhető, hogy a plakkmentes zománcfelszín fénylő.
Viszont a lepedékkel borított felszín a foghoz hasonló színű, de bársonyosan matt, puha felrakódás.
Összetétele: kb. 20 %-a szilárd állomány, amelynek 70%-a baktérium, mely nagyobb része anaerob (oxigén jelenléte nélkül szaporodik) kisebb része aerob bacterium (oxygen jelenlétében szaporodik).

A fogszuvasodás, az íny és a fogágy megbetegedései is a plakkflóra káros hatására keletkeznek.

Az ép zománc és a dentális plakk között zajló biokémiai folyamatok egyensúlya a szénhidrát bevitel után megbomlik, a plakk Ph értéke a kritikus érték (5,2-5,7) alá esik, savas irányba tolódik, amely a zománcban lévő ásványi anyagok kioldódásához vezet , mely alapját képezi a fogszuvasodásnak.

A fogágy (a fogakat rögzítő szövetek együttese) szerkezete a plakk miatt fennálló gyulladás következtében károsodik. Vérző íny, duzzanat, fájdalom, tasakképződés, csontpusztulás, fog mozgathatóság formájában. Természetes, hogy lepedék képződik minden olyan felszínen, amely a rágás során nem tisztul meg, ill. amelyet a fogmosás során nem tisztítunk meg.

Képződését elősegítheti:
 
- szabálytalan torlódott fogak (nehéz tisztítási felület)
- helytelenül készített vagy rosszul záró tömések
- helytelenül készített vagy rosszul záró koronák, hidak, fogsorok
- nyál mennyiségének csökkenése
- nem utolsó sorban a dohányzás
A plakk eltávolítása

A fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a személyi higiénének. Helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal megelőzhető. Nagyon fontos, tehát, hogy már gyermekkorban olyan szokásokat alakítsunk ki, hogy a gyermek, serdülő egészségesen táplálkozzon, eredményes módszerekkel ápolja fogait, rendszeresen járjon fogorvoshoz, dentál higiénikushoz. Felnőttkorban lehetetlen a megrögzött, rossz szokásokat megváltoztatni.
Foglepedék eltávolítás
A mechanikai plakk-eltávolítás eszközei két csoportra oszthatók:

- professzionális plakkeltávolítás eszközei (fogorvosok, higiénikusok használják a plakkmentesség érdekében)
- egyéni szájhigiénia eszközei (otthoni szájápolás)

Kézi fogkefék


A szájhigiénia legfontosabb eszköze. Nem mindenki tudja, hogy használata jó kézügyességet igényel. Leghatékonyabban a viszonylag kis fejű, egyforma hosszúra vágott, elemi sörteszálakat tartalmazó fogkefével távolítható el. Vannak ettől nagyon eltérő fejkiképzésűek, de az irodalomban nincs arra bizonyíték, hogy ezek hatékonyabbak lennének.
Fogkefe
A legnagyobb jelentősége mégis a jó, eredményes technikának van, vagyis a 45˚ szögben tartott kefe, amely az ínyszél alatt is tisztít. A körkörös mozdulatok a fog nyaki felszínének épségét őrzik.
Leghatékonyabban a drágább, közepes keménységű fogkefével távolítható el a lepedék. Az olcsóbb kategóriába tartozó, kemény fogkefe nem javasolt, komoly fognyaki és ínysérülést okoz!
A puha fogkefét fognyaki érzékenység esetén és ínyműtétek után javasolják.
Ha a sörtecsomók szétnyílnak, ami elég gyakori ebben az esetben, már nem alkalmasak a hatékony plakkeltávolításra, fogkefét kell cserélni.
Elektromos fogkefe

Elektromos fogkefék alkalmazása


Használata során kisebb szerepe van az egyéni kézügyességnek. Létezik rezgő, forgó mozgást végző változata. Előnye abban mutatkozik, hogy csak körkörös mozgást végezve, a fognyaki koptatás elkerülhető. Egyéb, járulékos fogköztisztító eszközök A fogkefe az összes fogfelszín tisztításra sajnos egyáltalán nem alkalmas.

 

A tökéletes plakkmentesség elérésére fogköztisztító eszközök alkalmazása is szükséges, mint például a fogselyem.
Fogselyem – számtalan igen vékony, de erős elemi szálakból áll, a több száz elemi selyemszál szétterül a fognyakon, behatol az ínyszél alá, tisztítja a szomszédos fogfelszínek összefekvő oldalait. Hátránya, hogy használata időigényes és szakszerű mozdulatokat igényel. Azonban másod- harmadnaponkénti használata javasolt. Viaszolt és fluoridos kivitelben is kapható. Superfloss – „cipőfűzőkre” emlékeztet. Elsősorban rögzített fogpótlások esetén használható a hídtest alatti terület tisztítására.
Fogkő

A lepedék tartós jelenléte miatt, a dentális plakk elmeszesedése. Sárgás, barnás, feketés színű, érdes felületű. Erősen tapad a foghoz. Előfordulását tekintve, az íny felett és az íny alatt is előfordul. A megfelelő fogmosási technika hiányában leggyakrabban és leggyorsabban a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik (felső nagyőrlők orca felüli oldalán, alsó metszők nyelv felőli felszínén). Elhanyagolt egyéneknél az egész fogfelszínt beboríthatja. Ha a lepedék kikristályosodása elindul, a fogkőképződés már láncreakcióként zajlik. Jelentőségét az adja, hogy a lepedék fokozott megtapadására alkalmas felszínt képez. Nem utolsó sorban a plakkbaktériumok olyan toxint tartalmaznak, mely szövetelváltozást, károsodást okoz. Ezt a fogmosáskor tapasztalható ínyvérzés, kellemetlen szájíz jelezheti.

Amalgám tömések eltávolítása

Napjainkban az amalgámtömések eltávolítása illetve gyökérkezelések mindig nyálrekesszel (másnéven kofferdammal) történnek. Annak ellenére, hogy ez egy nagyon hasznos találmány, sajnos mégis nagyon kevés fogorvos használja. A lényeg, hogy a kezelt fogat (fogakat) egy gumilepedő segítségével maximálisan izolálják környezetétől. Így válhat teljesen biztonságossá a mérgező amalgám eltávolítása: a darabkák nem is érintkeznek a száj semmilyen részével, így megelőzhető a az eltávolított fogtömés véletlenszerű lenyelése. Az új tömések elkészítése teljesen nyál és baktériummentes, így a hosszabb élettartam garantált. Használata egyszerű, az eredmény meggyőző!

teherautó bérlés 16. kerület, autófóliázás és épületfóliázás, chiptuning, autóalkatrész, ziegelverblender

16. kerület teherautó bérlés autófóliázás épületfóliázás Budapest kisteherautó bérlés most kedvező áron

chiptuning és autófóliázás okosan autóalkatrész

angol tanár

ziegelverblender teherautó bérlés 16. kerület, autófóliázás és épületfóliázás, chiptuning, autóalkatrész, ziegelverblender